L’AE El Nus comença aquest nou any de Cau amb molta energia i amb ganes de seguir millorant com a agrupament dins l’Associació d’Escoltes Catalans. Per això, crea aquest blog amb una doble finalitat. En primer lloc, per esdevenir un espai d’informació d’excursions, acampades i activitats especials per als pares i mares dels nostres escoltes. I en segon lloc, per augmentar la seva visibilitat de portes enfora i poder relacionar-se virtualment amb l’Associació i amb la resta d’agrupaments del Maresme i de Catalunya.
El Blog pretén ser una eina de difusió de tots els projectes i idees de l’Agrupament i de tota la informació del món del lleure relacionada amb la nostra tasca. Es tracta de construir una pàgina pràctica des d’on es pugui: avisar dels dies que no hi hagi CAU, informar del material necessari per fer una sortida, mostrar fotos de les diferents activitats o facilitar totes les dades necessàries perquè tan els pares com la resta de persones interessades puguin contactar amb nosaltres.
L’escoltisme és…
Una manera de viure
Un projecte educatiu que ajuda a formar persones sinceres, actives i compromeses. On nois i noies participen en projectes i activitats, des d’una excursió de cap de setmana fins a la descoberta d’un país llunyà. Tot l’any, infants i joves creixen junts sota la responsabilitat dels i les caps, joves competents que han rebut una àmplia formació.
Els caps dediquen part del seu temps lliure a transmetre una sèrie de valors a les noves generacions sense esperar res material a canvi; una font d’enriquiment personal incomparable.L’escoltisme és el major moviment infantil i juvenil del planeta, amb quasi 40 milions de persones i presència a la pràctica totalitat dels països. Escoltes Catalans és membre de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, que aplega i representa l’escoltisme del nostre país a nivell nacional i internacional
El cau, l’agrupament escolta
En un poble, en un barri, el cau és un lloc de trobada, on s’apleguen infants, joves i caps per dur a terme activitats o preparar-ne de noves. És el punt de partida dels projectes. L’agrupament és un espai de llibertat, d’expressió i d’iniciatives on el nostre escoltisme es viu quotidianament, i des d’on cadascú contribueix a fer viure el projecte d’Escoltes Catalans.
Les unitats
Al cau, els infants i joves s’organitzen en grups d’edat anomenats unitats. Cadascuna realitza diferents activitats amb uns objectius concrets, que responen a les necessitats específiques dels nois i noies. Les unitats o etapes educatives són:
- Follets (6-9 anys). Els infants aprenen a compartir i a ser persones més autònomes.
- Llops (9-12 anys). Les nenes i nens aprenen a conviure i a treballar en equip. Comencen a tenir els seus propis valors.
- Raiers (12-15 anys). Els nois i les noies desenvolupen el caràcter i enriqueixen la seva personalitat.
- Pioners (15-17 anys). És el temps decisiu per als ideals, per a les preguntes i les ambicions. Noies i nois esdevenen els veritables protagonistes de la vida de la unitat.
I després…
El clan (17 anys en endavant) és un grup de joves amb finalitat formativa; treballen amb força autogestió, tot duent a terme un projecte propi. Ser cap, el gran repte (18 en endavant) . Ser cap és fer viure a infants i joves els valors de l’escoltisme laic del nostre país. Joves educadors i educadores assumeixen una important responsabilitat, amb la qual viuen moments inoblidables i s’enriqueixen com a persona constantment.
Els campaments
Baixar el riu amb balses, travessar un parc natural, fer una ruta amb bicicleta, viure en un bosc de follets… A l’estiu, a la primavera, o fins i tot a l’hivern, els campaments són l’ocasió d’una aventura, el moment per gaudir de nous paisatges, descobrir el país i viure a prop de la natura. Un entorn privilegiat per a la convivència, ideal per a la culminació d’un projecte que s’ha anat construint al llarg del curs.
L’aventura internacional
Acollir un grup d’un altre país, fer una ruta lluny de casa, participar en un camp internacional dels molts que s’organitzen arreu del món o dur a terme un projecte de cooperació per al desenvolupament. Els projectes internacionals ens acosten a altres cultures per viure la diversitat dins el seu propi context.
Unes idees en acció
- La laïcitat,
- vivint les nostres diferències i els nostres pensaments com a font d’enriquiment per a cadascú.
- La coeducació,
- aprenent conjuntament noies i nois, educant des de i per a la igualtat
- La catalanitat,
- descobrint la nostra identitat com a pas previ per conèixer i respectar la pluralitat d’identitats i cultures que enriqueixen el planeta.
- La participació social,
- implicant-nos en tot allò que ens afecta des d’un moviment atent i obert a les realitats i als problemes del món.
- La solidaritat,
- treballant de manera activa i conscient en pro d’una societat més justa i més lliure.
- La democràcia,
- participant en els òrgans de debat i decisió, tot respectant majories i minories.
- La sostenibilitat,
- responsabilitzant-nos de preservar el medi natural, del qual ens sentim part.
- UNA HISTÒRIA QUE TOT JUST COMENÇA…2006Amb poca experiència, però amb molta motivació, van traduir les seves il·lusions en un projecte real: crear un agrupament escolta al poble.Un grup de nou joves -Maria Rosa Sauleda, Alzina Borrell, Marina Masllobet, Anna Rigola, Anna Tobella, Júlia Mitjans, Clara Armengol, Xavier Roig i Jordi Nistal- no recordaven que a Sant Pol de Mar hi hagués hagut cap projecte educatiu estable per a infants i joves, a banda del casal d’estiu i del Moviment Infantil i Juvenil d’Acció Catòlica (MIJAC), que només va viure un any. Amb la voluntat de donar un gir a aquesta situació i amb moltes ganes de fer coses per al seu poble, aquells joves –actualment la majoria de caps- van començar a donar vida al seu projecte: crear un agrupament escolta.
Així, amb poca experiència, però amb molta motivació, va començar el que ara és una realitat ben tangible: l’Agrupament Escolta El Nus. Compta ja amb més de 60 membres i una activitat normalitzada, i a la darrera Assemblea d’Escoltes Catalans va ser reconegut com a agrupament aspirant constituït, el darrer pas abans de ser considerat membre de ple dret.
Expliquen que només els va caldre fer un parell de reunions per a veure que tenien molt clar què volien fer i quina era la seva idea. A més, el recolzament que els va donar l’Ajuntament de Sant Pol de Mar va ser clau per a encarrilar les seves il·lusions. En concret, van comptar amb la col·laboració d’un educador social que els va ajudar a perfilar encara millor el seu projecte i tirar-lo endavant. Un cop resolts els primers dubtes i veient que podien seguir avançant tots sols, van seguir la recomanació d’alguns caps de l’AE Intayllú (Vilassar de Mar) i van decidir associar-se a EC, considerant que els principis de l’escoltisme laic concordaven amb la idea que tenien d’un cau.
Triar els colors del fulard -el taronja i el negre- els va ser relativament senzill, però el darrer entrebanc abans d’iniciar les activitats de dissabte era un element cabdal: aconseguir un local. També en això l’Ajuntament els va proporcionar totes les facilitats per tal de gaudir de la cessió d’un local ubicat a les antigues escoles modernistes del poble i que comparteixen amb l’escola de música municipal i els serveis socials de la localitat. I malgrat que les previsions de nombre d’infants i joves que s’apuntarien al cau s’han superat amb escreix, comenten que tenen sort que l’espai del local és força gran.
Aquesta aventura va començar fa poc més d’un any, i els i les caps de l’AE El Nus continuen amb l’embranzida amb què van arribar a l’Associació. Aquestes iniciatives, que no són aïllades i es repeteixen any rere any, demostren que l’escoltisme segueix creixent, i que a més a més de les seves il·lusions, també el suport i confiança brindats per l’entorn són aspectes essencials per a l’èxit. L’escoltisme laic arriba a Sant Pol de Mar.
Leave a Comment
Lo siento, debes estar conectado para publicar un comentario.